Σελίδες

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

3 θρησκείες, 1 χώρος?


Ναός προσευχής και μαθητείας... ένα φιλόδοξο σχέδιο - κτίριο που αναγείρεται στο Βερολίνο, στα θεμέλια ενός χριστιανικού ναού που έπαθε μεγάλες ζημιές στον πόλεμο και κατεδαφίστηκε αργότερα. 


Ένας χώρος που θα στεγάζει εκκλησία, συναγωγή και τζαμί, φιλοδοξώντας να δώσει εναύσματα για εξερεύνηση των στοιχείων που ενώνουν τις 3 μονοθεϊστικές θρησκείες που κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο σε διάφορα επίπεδα κι απόψεις...





Περίεργο... οι τρεις αυτές απόψεις περί θεού, τα τρία συστήματα ελέγχου των ανθρώπων, έχουν ήδη πολλά κοινά μεταξύ τους, κι ας έχουν αιματοκυλίσει την ανθρωπότητα είτε με τις διαφορές μεταξύ τους είται η κάθε μια ξεχωριστά. 

Ο χριστιανισμός αποτελεί κατ' ουσίαν συνέχεια, συμπλήρωση, όπως προτιμάτε, του ιουδαϊσμού. 
Το ισλάμ, αναγνωρίζει και σέβεται τον Ιησού ως έναν από τους 4 προφήτες του, οι οποίοι με τη σειρά είναι οι Αδάμ (ή Αδέμ), Μωϋσής (ή Μουσά), Ιησούς (ή Ισά) και τέλος ο Μωάμεθ. 
Ακόμα το Ισλάμ αποδίδει ιδιαίτερη τιμή στη Μαριάμ ή Μαρία, τη γνωστή. 

Κι όμως, η συνύπαρξη των πιστών τους, ή του ιερατείου τους, φαίνεται ότι θα πρέπει να περάσει από χώρους μαθητείας, θρησκευτική ή μαθητείας συνύπαρξης ίσως... όπως το σχέδιο του Βερολίνου. 



Ένα σχέδιο-κτίριο εντυπωσιακό οπτικά, που όπως λέγεται, λαμβάνει υπόψη του λειτουργικές ανάγκες των 3 θρησκειών όπως και την προοπτική των από κοινού εκδηλώσεων των πιστών τους. 


Εάν βοηθήσει στην ειρηνικότερη συνύπαρξη όσων έχουν ακόμα ανάγκη από θεσμικά δεκανίκια... μακάρι.


Πηγές:
tvxs.gr/node/115171

http://europaconcorsi.com/projects/210505-Bet-und-Lehrhaus-Petriplatz-Berlin
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου