Λιτό και σαφές το άρθρο του Γιάννη Ζουμπουλάκη στο Βήμα που δημοσιεύεται εδώ.
Επίκαιρο μάλιστα μετά την επέλαση των παγωμένων γιαουρτάδικων, των καταστημάτων που αν και δημιουργούνται κατά συρροή και κατ΄αντιγραφή του ενός το άλλο, φιλοδοξούν να σταδιοδρομήσουν περισσότερο επιτυχημένα από όλα τα αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος.
Ποια παραδείγματα? Των βίντεο κλάμπ, των φούρνων με εξωτικές γεύσεις ψωμιού, των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας στην αρχή της επέλασης της νέας τεχνολογίας και φυσικά των αλήστου μνήμης μπουτίκ ρούχων που ουκ ολίγον και δικαίως σατιρίσθηκαν από τις παραγωγές της πρωτόλειας τότε ιδιωτικής τηλεόρασης.
Τί μαθαμε από ολα αυτά? Ότι όταν ένας άνθρωπος έχει μια πετυχημένη επιχειρηματική ιδέα, πρέπει όλοι να τον αντιγράψουμε για να κλέψουμε λίγη από την απόδοση της.
Να αντιγράψουμε άκριτα βέβαια, χωρίς να εξετάσουμε τις δικές μας ικανότητες, την αγορά, τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θετικά ή αρνητικά έχει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Απλά να αντιγράψουμε, να καρπωθούμε άκοπα και γρήγορα, αρνούμενοι πιθανόν υπάρχουσες δραστηριότητες ή απλά τη βάσανο της έρευνας, της προσπάθειας, της ιδέας.
Το αποτέλεσμα? Γνωστό και επαναλαμβανόμενο.
Αποτυχία. Για πολλούς λόγους, που αφορούν στην αγορά και τις συνθήκες της, τους ίδιους του επιχειρηματίες, το καταναλωτικό κοινό και φυσικά την γενικότερη οικονομία.
Γιατί λοιπόν να κοιτάζουμε πάντα την εύκολη λύση της αντιγραφής?
Γιατί να μην ανοιγόμαστε σε δικές μας ιδέες, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας?
Γιατί να μην αξιολογούμε το παρόν με βάση τις γνώσεις κι εμπειρίες του παρελθόντος για να αποφεύγουμε την πολλοστή επανάληψη των ίδιων λαθών?
Βρισκόμαστε σε μια κρίση που δεν επιτρέπει εύκολα ούτε το σωστό και το έξυπνο πλέον, πόσο μάλλον να αφησει περιθώρια για λάθη.
Όσοι μπορούν ας βοηθήσουν, όπως μπορούν κι ας εστιάσουμε σε ο,τι πιο έξυπνο, ουσιαστικό,
καινοτομο, ας διοχετεύσουμε εκεί την όποια δημιουργικότητα, προσπάθεια,
πόρους ή ό,τι μας έχει απομείνει τέλος πάντων για να πάρουμε θάρρος από
τη φρεσκάδα, από την πιθανή επιτυχία, από μια ανάσα για το μέλλον...
Υ.Γ. Το γιαούρτι μπαίνει και στην κατάψυξη του σπιτιού μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου