Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωπόμορφα ρομπότ. Έχουμε την τεχνολογία, έχουμε την ωριμότητα?


Πρώτα πρώτα να εξομολογηθώ ότι την ταινία του Spielberg Α.Ι. (Artificial Intelligence) την είδα μόνο μια φορά, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μου έχουν αρέσει. 
Κι αυτή μου άρεσε, όχι, τη λάτρεψα, αλλά δεν αντέχω να την ξαναδώ.

Γιατί πέρα από τα ειδικά εφέ, το σενάριο και το εικαστικό μέρος των εικόνων, της μουσικής, με έβαλε και σε έναν άλλο προβληματισμό πιο βαθύ κι επειδή μιλάμε για το είδος μας, πιο δυσάρεστο. 

Υπάρχει και μια άλλη ιστορία όμως, εκείνη των Cylons, δημιουργημάτων μιας ανθρώπινης κοινωνίας πολύ μακριά στο χώρο και στο χρόνο, στις 12 Αποικίες όπως περιγράφηκε στα επεισόδια του Battlestar Galactica. 

Ανθρώπινα δημιουργήματα κι αυτοί, μηχανές με αποστολή τη βοήθεια και διευκόλυνση των ανθρώπων... 

Δύο διαφορετικές ιστορίες, με δύο διαφορετικές εξελίξεις. 

Στη δεύτερη,  οι μηχανές εξεγείρονται, πολεμούν εναντίον των δημιουργών τους και όσο εξελίσσεται η ιστορία επιδεικνύουν μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία, μια φιλοσοφία ίσως πιο ολοκληρωμένη και από εκείνη των δημιουργών τους.

Στην πρώτη τα πράγματα γίνονται πιο άγρια, πιο επώδυνα. 
Οι άνθρωποι διατηρούν τον έλεγχο πάνω στα ανθρωπόμορφα ρομπότ που κατασκευάζουν, τους φέρονται σα να είναι αντικείμενα,  ενώ θα μπορούσαν  αν μη τι άλλο να σέβονται τις δυνατότητες που οι ίδιοι τους έχουν δώσει...


Θυμάμαι μια φράση του Milan Kundera από την "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" :


"Η αληθινή ανθρώπινη καλοσύνη, σε όλη της την αγνότητα και ελευθερία, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μόνο όταν ο παραλήπτης της δεν έχει καμία δύναμη.

Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της (η οποία βρίσκεται βαθειά θαμμένη από την θέα), αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της:
τα ζώα.

Και από αυτή την άποψη η ανθρωπότητα έχει υποστεί μια θεμελιώδη πανωλεθρία, μια πανωλεθρία τόσο θεμελιώδη που όλες οι άλλες πηγάζουν από αυτήν."
 

...κι αναρωτιέμαι...

Αν συμπεριφερόμαστε έτσι στα ζώα, που τα βρήκαμε εδώ, που οι ίδιες οι θρησκείες μας πολλές φορές λένε οτι πρέπει να σεβόμαστε ως πλάσματα του εκαστοτε θεού που πρεσβεύουν...

τί θα γίνει εάν ποτέ δημιουργήσουμε εμείς όχι ζωή αλλά έστω μηχανήματα με στοιχειώδη νοημοσύνη και ίσως και αισθήματα?   

Πόσο ώριμοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα δημιουργήματα μας όπως αξίζει σε μας ως δημιουργούς και σε αυτά ως οντότητες με τις όποιες δυνατότητες θα έχουν?  

Image credits: 
David © copyright Artificial Intelligence: AI, Dreamworks/Warner Brothers, 2001.
BATTLESTAR GALACTICA © 2009 UNIVERSAL NETWORK TELEVISION LLC. ALL RIGHTS RESERVED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου