Σελίδες

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θρησκεία και Πνευματικότητα: συνοδοιπόροι κι αντίπαλοι



“The essence of religion:
Fear God and obey God.
The quintessence of spirituality:
Love God and become another God.”
– Sri Chinmoy






Για αιώνες η θρησκεία, η περιορισμένη και περιοριστική ταυτόχρονα αντίληψη της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου θεωρούνταν ως ο μοναδικός δρόμος έρευνας στα ερωτηματικά της θέσης του ανθρώπου στο σύμπαν και της σχέσης του με αυτό.

Μόνο που η θρησκεία ξεκίνησε από τη συγκέντρωση σε ένα σύστημα κανόνων των ανθρώπινων φόβων κι ερωτηματικών και κατέληξε σε ένα πεπερασμένο σύστημα αρχών, κανόνων, εξωτερικών εκδηλώσεων, προφανώς δεν έγινε ποτέ ένας δρόμος αναζήτησης της θέωσης. Μάλιστα η θρησκεία πολύ γρήγορα έγινε μηχανισμός εξουσίας σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική εξουσία με αποτέλεσμα να ενδυναμωθούν τα εξωτερικά στοιχεία της λατρείας και των κανόνων σε βάρος της ελεύθερης και ειλικρινούς αναζήτησης.

Η πνευματικότητα αντίθετα, είναι ένας ανεξάρτητος δρόμος αναζήτησης. Πέρα από δόγματα, πέρα από αποδεκτές και απορριπτέες απόψεις, πέρα από περιορισμούς σωτηρίας ή όχι... 

Η πνευματικότητα ανήκει στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τη θρησκεία που τον διεκδικεί για να τον ελέγξει και να τον εντάξει στη δύναμη της. 

Ο άνθρωπος επιλέγει αν, πώς, πότε θα ακολουθήσει τους δρόμους των εσωτερικών του ερωτημάτων κι αν πράγματι το κάνει, τότε η κατάκτηση είναι μόνο δική του σε κάθε επίπεδο, δεν πιστώνεται ως σωτηρία σε εξωτερικούς παράγοντες όπως σε μια θρησκεία. Μάλιστα, όταν ένας άνθρωπος φθάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο αντίληψης των πραγμάτων, ένωσης με την όποια ανώτερη δύναμη, το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα θα αντανακλαστεί και στο περιβάλλον του, τους ανθρώπους γύρω του μ’ ευεργετικά αποτελέσματα. 

Μήπως είναι πια η εποχή να απαγγιστρωθούμε από τις θρησκείες και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για μια γνήσια, προσωπική για τον καθένα και μοναδική πορεία? Μια πορεία που, με ειλικρίνεια κι αγάπη μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, στο κέντρο του ίδιου μας του εαυτού.
  


Εικόνες από: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου