Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Οι επιλεκτικοί στην ενημέρωση...

"...εγώ στο τάδε site, δεν κάνω κλικ..."

Το διάβασα κι αυτό... interessant δε λέω.

Το άτομο που έγραψε αυτόν τον αφορισμό σε διαδικτυακή συζήτηση, εννοείται ότι ζητούσε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο γεγονός, αλλ' ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένο να τις αναζητήσει, επιθυμούσε να του τις παράσχουν άλλοι και πάλι όχι από όπου κι όπου καθώς υπήρχε τουλάχιστον ένας δικτυακός τόπος στον οποίο αποφεύγει σε σημείο να μην κάνει ούτε κλικ.

Για να εξηγούμαι, σε κάθε περίπτωση, είναι σεβαστό το δικαίωμα της επιλογής των πηγών ενημέρωσης, το λέω και το πιστεύω ακράδαντα.

Όμως... όταν επιθυμούμε πραγματικά να ενημερωθούμε για κάτι, τότε ο καλύτερος δρόμος είναι η ανοιχτή έρευνα, χωρίς ελιτίστικους αποκλεισμούς, ειδικά όταν μιλάμε για άτομα τα οποία υποτίθεται πως έχουν το υπόβαθρο να αναγνωρίσουν και να απορρίψουν την κακής ποιότητας πληροφορία και να κρατήσουν μόνο ό,τι πιθανώς χρήσιμο βρουν.
Άλλωστε αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του διαδικτύου. Μπορούμε να διαβάζουμε το περιεχόμενο δικτυακών τόπων και να κρατάμε ό,τι μας ενδιαφέρει χωρίς πχ να πρέπει να πάμε στο αποκλειστικό τους βιβλιοπωλείο αυτοπροσώπως για να αγοράσουμε κάτι, ή να πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο άτομο ή φορέα για να αντλήσουμε ενημερωτικό υλικό.
Ποιος λοιπόν ο λόγος για αφ' υψηλού δηλώσεις για ένα ζήτημα καθαρά υποκειμενικό και μάλιστα όταν δεν έχει γίνει σχετική αναφορά στη συζήτηση? 

Από την άλλη πλευρά, το να μπαίνει ένα άτομο σε μια συζήτηση, να ζητά ενημέρωση για κάτι, αλλά να δηλώνει παράλληλα  ότι "αυτό" δεν ανοίγει καν κάποιους δικτυακούς τόπους, είναι για μένα μια στάση που δεν δείχνει ενδιαφέρον για ενημέρωση, αλλά προβολή της προσωπικής επιλεκτικής στάσης στην ενημέρωση.

Εάν κάποιος δεν θέλει να "μολυνθεί" από την επαφή του με κάποιες πηγές ενημέρωσης, μπορεί απλά να μην το κάνει και να γνωρίζει ότι περιορίζει το πεδίο πληροφόρησης του σε ό,τι θεωρεί άξιο της προσοχής του.
Το να το διατυμπανίζει, επιτρέψτε μου να μη το θεωρώ ιδιαίτερα ώριμο...
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου